Esse est percipi

Vox clamantis in deserto

Toma de Aquino (3)

Aquino: Cele Cinci Căi

În prima parte din Summa Theologiae, Aquino se ocupă de întrebările legate de dacă și cum putem ști că există un Dumnezeu. În cadrul capitolul „Existența lui Dumnezeu„, acesta prezintă trei articole pe baza următoarelor întrebări:
(1) Este propoziția „Dumnezeu există” axiomatică?
(2) Este aceasta demonstrabilă?
(3) Există Dumnezeu?

Folosind această metodă de investigare, Aquino ia în considerare două obiecții împotriva tezei „Dumnezeu există” și cinci argumente în favoarea acestei teze, precum și răspunsurile sale la obiecții. Această secțiune a acestei cărți vaste este una dintre cele mai citite din opera lui Aquino. Pe scurt, argumentele de bază nu-i aparțin la origine lui Aquino, dar relațiile pe care le stabilește între ele, prin calitatea metodei sale, precum și claritatea expoziției sale, sunt distincte. Această parte a operei lui Aquino a ajuns să fie cunoscută drept Cele Cinci Căi.

Chiar dacă probleme precum existența lui Dumnezeu nu vă interesează, trebuie să fiți conștienți că, în mâinile unui mare filozof, acestea nu constituie chestiuni izolate care sunt specifice unei anumite religii. Aquino explorează înțelegerea umană a originilor și posibilele structuri ale existenței. Chestiunea primei cauze și a designului sunt relevante pentru credincioși și pentru ateiști, totodată. Încercați să fiți la fel de deschiși precum Aquino în investigația voastră.

Iată o diagramă care ilustrează structura Celor Cinci Căi:

diagrama

Observați eleganța acestei structuri. Prin obiecțiile și argumentele aduse în sprijinul ideilor sale Aquino acoperă majoritatea variantelor acestei probleme.

În partea următoare – articolul lui Aquino despre Cele Cinci Căi.

* Informațiile provin de pe site-ul universității statului Oregon și aparțin domeniului public.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: