Esse est percipi

Vox clamantis in deserto

Dacă Rusia ar ataca România…

* Articol publicat la data de 7 februarie 2010, pe Vox Clamantis in Deserto.

O idee vehiculată în aceste zile este aceea că, potrivit noii doctrine militare ruse, „dușmanul de la răsărit” ar putea lansa un atac împotriva României. Dmitri Medvedev a aprobat vineri această nouă doctrină militară, care identifică expansiunea NATO ca pe o amenințare națională și reafirmă dreptul Rusiei de a folosi armele nucleare, dacă existența țării este amenințată. „Crearea și amplasarea de sisteme strategice anti-rachetă care subminează stabilitatea globală,” este privită de asemenea ca o amenințare.
Într-o conferință de presă ținută tot vineri, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a spus că Rusia așteaptă „explicații exhaustive” de la americani și că regimul Mării Negre este „reglementat de Convenția de la Montreux.”

Convenția de la Montreux, semnată în 1936, permite Turciei interzicerea drep­tului de trecere a navelor de luptă străine pe vreme de război sau dacă se simte amenințată în vreun fel. Tot această convenție stabilește că navele militare străine care tranzitează strâmtorile trebuie să aibă un tonaj maxim de 15.000 de tone, iar un convoi militar nu poate fi format decât din maximum nouă nave, având un tonaj total de 30.000. Convenția de la Montreux este contestată de majoritatea statelor riverane ale Mării Negre, cu excepția Rusiei și Turciei.
Personal nu înțeleg de ce Lavrov a simțit nevoia să facă această precizare, din moment ce s-a spus destul de clar că România va găzdui elemente „terestre” ale scutului. Adică n-a fost vorba să fie desfășurate nave americane în Marea Neagră, purtătoare de sisteme anti-rachetă. Cu toate că amplasarea unor fregate din clasa Ticonderoga, dotate cu sistemul Aegis, nu ar încălca – teoretic, dacă Turcia ar permite trecerea lor – mai sus-menționata convenție. Aceste fregate (denumite generic crucișătoare) au un deplasament de 9.800 de tone, încadrându-se astfel în prevederile convenției.

Analizând această nouă doctrină militară rusă nu poți să nu tragi o concluzie sumbră: amplasarea scutului anti-rachetă în România se încadrează în ceea ce Rusia consideră ca fiind „amenințări.” După amplasarea elementelor scutului, în teorie, Rusia ar putea lansa un atac, inclusiv cu rachete balistice cu focos nuclear, împotriva țării noastre.

Imagine: fas.org
Atacul rus ar putea fi desfășurat în două moduri: una ar include utilizarea unei rachete balistice intercontinentale cu focos nuclear, iar cealaltă a unei rachete de croazieră aer-suprafață cu focos convențional/nuclear, lansată de pe un avion. Acest atac ar trebui efectuat înainte ca scutul anti-rachetă să devină funcțional, pentru orice eventualitate (adică, în cazul care funcționează…).
Atacul cu o rachetă balistică intercontinentală ar putea proveni de la Kozelsk, Tatișcevo sau Dombarovsky. De la bazele din Kozlesk și Tatișcevo ar putea fi lansată o rachetă UR-100N (indicativ NATO SS-19), care poate transporta un focos nuclear de 550 kilotone pe o distantă de până la 10.000 km și are un sistem de ghidare inerțial. SS-19 poate fi dotată și cu un focos cu capete multiple MIRV. Tot de la Tatișcevo, Rusia poate lansa o rachetă balistică RT-2UTTKh „Topol M” (indicativ NATO SS-27 Sickle B), fabricată după căderea URSS. SS-27 poate fi dotată cu un singur focos nuclear de 550 kilotone sau 6×550 kt MIRV, având o rază de acțiune de până la 11.000 de kilometri. SS-27 are sistem de ghidare inerțială cu GLONASS (ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система – GLObal NAvigation Satellite System) și atinge o viteză maximă de 17.400 km/h.
România poate fi lovită și de la baza din Dombarovsky cu o rachetă R-36 (indicativ NATO SS-18 Satan). SS-18 este o rachetă balistică intercontinentală care poate avea un focos de 20 megatone. Raza de acțiune este între 10.200 și 16.000 de kilometri, iar viteza maximă ajunge la 7,9 km/s. Sistemul de ghidare este inerțial și autonom.
În cazul unui atac nuclear, cel mai probabil, ar fi utilizată o rachetă cu focos cu capete multiple MIRV. Printre țintele sale s-ar număra atât zona unde sunt amplasate elementele scutului anti-rachetă, cât și orașele României. Bucureștiul ar fi aproape sigur pe listă. Unii afirmă că Rusia nu ar avea curajul inițierii unui atac nuclear, a unei „first strike.” Într-adevăr, Rusia nu ar lovi SUA sau vreo țară occidentală, dar cu România este altă poveste. Ar porni Statele Unite un război nuclear pentru 5-6 milioane de români morți? Greu de răspuns… Dar, probabil, nici Rusia nu ar risca să afle răspunsul și, în consecință, va iniția un eventual atac cu arme convenționale.

A doua variantă de atac, ceva mai probabilă, ar însemna lansarea împotriva elementelor scutului anti-rachetă a unei rachete de croazieră aer-suprafață de la bordul unui avion. Acest tip de atac ar fi efectuat, probabil, cu o rachetă Kh 555 cu focos convențional de 500 kg. Raza de acțiune a acestei rachete este estimată între 2.500-3.000 km, putând fi lansată de pe avioanele Tupolev Tu-160 „Blackjack” sau Tupolev Tu-95 „Bear.” Sistemul de ghidare este inerțial cu GLONASS. Rachetele de croazieră au o traiectorie joasă, ceea ce le face greu de detectat și de doborât de sistemele anti-rachetă.

Toate cele de mai sus sunt niște speculații, dar în eventualitatea unui atac din partea Rusiei, aceste variante sunt posibile. Totuși, nu cred că Rusia va recurge la acest gen de măsuri extreme, iar reacția autorităților de la Moscova este doar una de imagine. Greu de crezut că puternica SS-18 Satan poate fi doborâtă de acest sistem anti-rachetă.
Dar, dacă nu…

4 răspunsuri la „Dacă Rusia ar ataca România…

 1. Dan 23/07/2012 la 00:12

  E tardiv comentariul meu, dar doborarea unei rachete cu incarcatura nucleara nu ar avea efecte devastatoare in zona respectiva?

  • Zalmoxys 23/07/2012 la 00:37

   Teoretic nu. Armele nucleare strategice nu explodează decât atunci când este atinsă masa critică. Atâta vreme cât nu este activată secvența de detonare, acestea n-ar trebui să explodeze nici dacă sunt lovite de o altă rachetă.

 2. Cezar 13/02/2013 la 15:37

  Ce arme are Romania sa combata un asemenea atac din partea rusilor!?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: