Esse est percipi

Vox clamantis in deserto

România, țara fără intelectuali

* Articol publicat pe 21 iunie 2009, pe Vox Clamantis in Deserto. Din păcate, legătura referitoare la Gabriel Liiceanu nu mai duce nicăieri. S-ar părea că înregistrarea respectivei emisiuni nu se mai găsește pe arhiva realitatea.net.

M-am amuzat citind apelul domnului Emil Constantinescu către intelectuali. M-am amuzat și mai tare ascultându-l pe Traian Băsescu spunând că „școala românească scoate tâmpiți.” Dar cel mai mult am râs ascultând justificările domnului Gabriel Liiceanu privind sprijinul acordat lui Traian Băsescu. Liiceanu spune că susținerea acordată lui Băsescu, se datorează actului de condamnare a comunismului, nășit de președinte, punct. Altfel spus, unor vorbe goale.
Întrebarea care mi s-a născut în minte este: „Avem oare intelectuali în România?” Și dacă avem, cine sunt ei? Aceștia, care îl susțin pe Traian Băsescu, vajnicul luptător împotriva comunismului? Aceștia, care considerau, în acel apel al intelectualilor către clasa politică, faptul că „Primului președinte român care dă semne că e dispus să aducă țara pe drumul pe care ar fi trebuit să se așeze în urmă cu 17 ani i se creează – și asta, culmea!, tocmai de către cei care au pus sistematic în pericol instituțiile democrației – un portret de infractor politic și de potențial dictator.„?
Mă îndoiesc. Dar ce este acela un intelectual? Este el doar un individ care a absolvit o facultate, așa cum spunea fiica președintelui? Evident că nu! Un intelectual ar trebui să fie acela care trezește masele din letargie, un om care prin vocea sa puternică ne arată drumul ce trebuie urmat; un om care să condamne puterea, atunci când aceasta nu mai reprezintă voința poporului; un om care, prin ținuta sa morală și civică, se ridică deasupra tuturor. Avem astfel de oameni în România? Eu nu îi văd și nici nu-i aud vorbind.
Din păcate, în România nu s-au născut încă un Gabriel Garcia Marquez sau Mario Vargas Llosa. Aveam și noi un intelectual, o voce care le acoperea pe celelalte, dar acum acesta a trecut în neant. Numele lui era Octavian Paler. Acum, intelectualii României sunt niște jalnice figuri gen Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, HR Patapievici, Mircea Cărtărescu sau Traian Ungureanu. Toți aceștia au fost sau sunt în continuare implicați politic. Un intelectual nu poate fi apropiat în niciun fel de vreun partid sau om politic. Pentru că, asta ar însemna însăși trădarea principiilor sale. Nu poți să susții acești oameni politici din România, niște infractori, care de douăzeci de ani nu fac altceva decât să fure banul public.
Dintre „intelectualii” României cel mai penibil mi se pare a fi HR Patapievici, care se „sacrifică,” după cum spunea Liiceanu, în fruntea Institutului Cultural Român. Aici, Patapievici a patronat niște mari „succesuri” precum expozițiile pornografice sau cele cu zvastici. Un om cu bun-simț ar fi demisionat de mult.
Așa că repet întrebarea: avem oare intelectuali în România? Dacă ne referim strict în sensul DEX-ului, atunci avem o grămadă. Dar dacă ne referim la intelectual ca fiind o persoană cu un înalt nivel cultural/științific, care are datoria morală de a se implica în viața publică și „se amestecă în treburile care nu-l privesc” (J.P. Sartre), refuzând alăturarea de orice sistem politic și aflându-se numai în slujba binelui, în virtutea unor principii și valori morale universale (adevăr, bine, frumos, dreptate), aflate deasupra oricăror structuri statale, religioase sau ideologice, atunci NU, nu avem așa ceva în România.

4 răspunsuri la „România, țara fără intelectuali

 1. Felix-Gabriel Lefter 17/01/2011 la 07:28

  Îmi îngădui să nu fiu de acord cu o parte din afirmaţiile Dvs. Greşeala e omenească – tocmai de aceea n-aş amesteca o nefericită semi-implicare politică, neatentă, cu scrierea de carte. Şi îmi permit să evidenţiez câteva aspecte, numind intelectuali.
  1. Câtă lume îi poate acuza pe Nae ionescu, Eliade, Cioran, Noica, Vulcănescu şi alţii că nu au fost intelectuali, doar pentru că au simpatizat cu mişcarea legionară?
  2. Cine poate denigra Şcoala de la Păltiniş?
  3. Aţi citit „Tragicul – o fenomenologie a limitei şi depăşirii”, „Despre limită”, „Minima moralia”, „Limba păsărilor”, „Despre îngeri” (ca să dau doar câteva exemple remarcabile)?
  4. Aveţi idee ce înseamnă să recuperezi, prin „Humanitas”, o MULŢIME DE CĂRŢI?
  5. Aţi tradus „Phaidros” şi „Sein und Zeit”?
  6. Aţi „moşit” o întreagă generaţie de studenţi?
  7. De ce semnaţi anonim?…

  Felix-Gabriel Lefter

  • Zalmoxys 17/01/2011 la 18:59

   Din punctul de vedere al textului scris cu verde, nici cei enumerați la punctul 1 nu se pot încadra în categoria „intelectuali.” Unii oameni au acest dar: de a putea „jongla” cu cuvintele; și ar trebui să-l folosească doar în scopuri bune. Când acest dar este dublat de un caracter urât, asta tinde să umbrească calitatea scrierilor. În opinia mea un intelectual trebuie să fie mai mult decât un simplu strângător de cuvinte alambicate. [Citiți textul scris cu verde încă o dată.] Cât privește numele, nu consider că are vreo relevanță. Oricum nu mă cunoașteți. Pentru o minte iscoditoare, acest nume este prezent undeva, printre rânduri și prin site-urile care conțin conturile autorului. Numai cei curioși îl pot găsi. Rivali invidioși? 🙂 Nu mă număr printre ei. De ce critic? Pentru că pot. Libertatea cuvântului este poate cel mai de preț dar obținut după 1989.
   Nu am citit acele cărți și nu o voi face niciodată. Sunt prea mulți autori de mare valoare ale căror cărți nu am reușit să le citesc încă. Nu voi citi niște cărți, dintr-un patriotism desuet, doar pentru că sunt scrise de un român. Nu am criticat acele persoane din prisma calității operei lor. Am, de altfel, un mare respect pentru calitatea scriiturii domnului Liiceanu. Cu comportamentul dânsului am o problemă.

 2. Felix-Gabriel Lefter 17/01/2011 la 07:38

  Sper ca n-am ofensat cu ceva. Am comentat cu gândul la mulţi bloggeri care nu-şi dau niciodata numele real. Sincer, nu prea înţeleg de ce. Iar înjurături la adresa Liiceanu – Pleşu am auzit prea multe, de la rivali invidioşi (care n-o să umple niciodată amfiteatre), fie de la persoane care nu i-au citit niciodată.
  Nu îl includ ai pe H-R P. Mie nu-mi spune mai nimic + nu cred că i-am citit măcar o carte cap-coadă.

 3. johny 17/01/2011 la 22:28

  da ai perfecta dreptate… din pacate nu sint intelectuali in romania..despre „zbor in bataia sagetii” ce sa mai spunem…. toata tara este plina numai de oameni BOLNAVI PSIHIC de caricaturi gen Dan Puric sau schizophreni gen viitorul presedinte al Romaniei,DD……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: